SOVATA stațiune balneoclimaterică permanentă


SOVATA în cultura populară:
„Du-mă, mamă, la Sovata, să-l cunosc și eu pe tata!”, „Sovata, unde face Nicu armata” sau „Sovata, unde-i fericită fata”, sunt doar câteva vorbe din popor cu subînțeles care fac referire la specificul uneia dintre stațiunii balneoclimaterice situată în județul Mureș. Altitudine - între 475 și 530 m. 

AȘEZARE
Stațiunea este situată pe partea vestică a Munților Gurghiului, între culmile bogat împădurite și ferăstruite de afluenții Târnavei Mici. 

ISTORIC
Stațiune cu sezon permanent, Sovata a fost menționată pentru prima data ca loc cu virtuți terapeutice într-un document din 1597. 
În secolul al XVIII-lea, locuitorii din satul Sovata și din împrejurimi întrebuințau apa sărată pentru băi, dar abia în 1850 devine stațiune balneară.

CLIMA
Climat de depresiune intradeluroasă, cu ierni relativ blânde și veri răcoroase. Temperatura medie anuală este de 7,6°C (în august, luna cea mai caldă din stațiune, 17,5°C și în ianuarie -3,7°C). Vânturi moderate din sectorul nordic. Precipitațiile ating 755 mm anual. 

FACTORI NATURALI TERAPEUTICI 
Factorii de cură sunt reprezentați de lacurile helioterme (de exemplu, lacul Ursu), de nămolul argiosilicios (lacul Aluniș), de nămolul sapropelic (lacul Negru) și bioclimă stimulativă, datorită purității și încărcăturii de aerosoli și ioni negativi a aerului. 
Apa minerală clorurată sodică a lacurilor helioterme, de mare concentrație, are o temperatură care variază vara între 30° - 40°C la 1 m adâncime, între 40 - 50°C la 1,50 m și o concentrație între 40 250%; nămol sapropelic provenit din lacuri. Bioclimat de cruțare. 

INDICAȚII TERAPEUTICE 
Afecțiuni ginecologice (insuficiențe ovariene, cervicite, metroanexite cronice, sterilitate secundară); afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroză, poliartroze); afecțiuni reumatismale inflamatorii (stări algice articulare); afecțiuni reumatis¬male abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală); afecțiuni posttraumatice (redori articulare posttrau¬matice, stări după operații pe articulații, mușchi sau oase, stări după fracturi, entorse, luxații); afecțiuni neurologice periferice (pareze ușoare, sechele după polineuropatii, sechele după poliomielită); afecțiuni asoci¬ate (endocrine, cardiovasculare, nevroză astenică, afecțiuni metabolice și de nutriție, boli profesionale). 

INSTALAȚII DE TRATAMENT 
Instalații pentru băi calde la căzi și bazine cu ape minerală sărată; instalații pentru aplicații calde cu nămol; instalații pentru tratamente ginecologice (irigații vaginale cu apa minerală și tampoane vaginale cu nămol); bazine pentru hidrokinetoterapie; instalații pentru electro și hidroterapie; sală de gimnastică medicală, masaj medical; instalații și amenajări pentru aerohelioterapie și băi în aer liber în lacurile Ursu și Aluniș.

STRUCTURI DE PRIMIRE TURISTICĂ 
Hoteluri de 4, 3, 2 stele, motel de 3 stele, pensiuni de 5, 4, 3, 2 stele, pensiuni rurale de 3 flori, vile de 2 stele, cabane de 3 și 2 stele, căsuțe de 2 stele, popas turistic cu o stea.

ATRACȚII TURISTICE 
Praid (salina și Muntele de Sare, Muzeul Mineritului), Cheile Bicazului, din Gheorgheni. 
Tg. Mureș (Casa Teleki, monument de arhitectură barocă, biblioteca Bolyai cu 55000 de volume, biblioteca Teleki cu 65 incunabule, 44 ediții princeps, 1200 de titluri de tipărituri din sec. XV - XVII), Sighișoara (cetatea medievală sec. XIV - XVI, Turnul cu Ceas sec. XIV, Biserica din Deal).


SOURCE AND TAGS