„Stradivarius” - Acasă la Btrâncuși


De ce este vioara Stradivarius atât de valoroasă dar și atât de diferită față de orice altă vioară⁉

Într-un interviu pentru republica.ro, Alexandru Tomescu afirma despre vioara Stradivarius Elder-Voicu: „Este una dintre cele mai profitabile investiții făcute vreodată de statul român. Astăzi, un astfel de instrument valorează peste 10 milioane de euro”.

Vioara, pe care a cântat în trecut muzicianul Ion Voicu, a fost creată în anul 1702, în perioada de glorie a lui Antonio Stradivari.

📍„Atunci a construit cele mai bune viori și nu doar bune. Sunt și foarte frumoase și foarte atent realizate, la milimetru, cu o precizie incredibilă. Vioara este cred că una dintre cele mai profitabile investiții făcute vreodată de statul român. A fost cumpărată cu 55.000 sau 70.000 CHF în 1955, iar astăzi un astfel de instrument e peste 10 milioane de euro”, crede violonistul. În ciuda tehnologiei moderne care permite copierea în cele mai mici detalii a unui astfel de instrument, nimeni nu a reușit să reproducă vreodată sunetul produs de o vioară Stradivarius.

📍 „Totul pornește de la lemn. Lemnul este un material organic și nu există două bucăți de lemn identice. Deci acolo este prima greșeală - ai copiat, dar ai folosit altă bucată de lemn. Și cred că, într-adevăr, Stradivarius avea un al șaselea simț, prin care putea să simtă vibrația optimă a lemnului, să dozeze curbele, bolțile viorii și grosimile. Există niște hărți de grosime acolo care sunt foarte atent reproduse în ziua de astăzi. În clipa în care te mulțumești să copiezi, da, creezi un obiect identic, dar care nu va funcționa la fel. Plus, că există o mulțime de mici secrete legate și de celebrul lac italian și de construcție”, explică Alexandru Tomescu.

Care este diferența dintre a cânta la o astfel de vioară și a cânta la o vioară obișnuită?

📍„Este un pic altfel. Este un pic mai aproape de perfecțiune. Și acolo, în straturile alea atât de rarefiate ale apropierii de perfecțiune, fiecare milimetru se cucerește cu niște eforturi formidabile”, a văzut muzicianul.

✅De 16 ani, Turneul Internațional Stradivarius înseamă o serie de experiențe frumoase, o colecție unică de muzică, de întâlniri memorabile cu tinerii și poveștile lor care ne conectează la viitor.

Celebra vioară poposeste oficial la Hobița în cadrul Turneului Internațional STRADIVARIUS -In the Mood for Love!

În acest an, muzica lumii va ajunge în 17 locații din România, străbate mai mult de 4000km, aproape o lună de zile, împreună cu cei mai valoroși și apreciați muzicieni ai timpului nostru: Violonistul Alexandru TOMESCU și pianista Adela LICULESCU.

📢Vineri 7 iulie Hobița lui Brâncuși devine locul de întâlnire pentru toți iubitorii muzicii clasice dar și ai marelui sculptor.

🎻În 2022 Alexandru Tomescu a avut amabilitatea de a veni special la Hobița pentru a cunoaște locul unde s-au născut Brâncuși, onorându-ne cu un scurt recital. Anul acesta, în curtea Casei Muzeu Constantin Brâncuși din Hobița, vă veți putea bucura de un recital întreg de 75 de minute!

Co-organizator-Primăria și Consiliul Local Pestișani.

 
📢Program turistic Hobița - Stradivarius - Acasă la Brâncuși

În weekend-ul 7 - 9 iulie 2023 vă propunem 3 zile de evadare în locul magic numit #AcasălaBrâncuși.

Astfel, pe 7 iulie puteți sosi la Peștișani, vă cazați la una din pensiunile din zonă, puteți vizita Casa Mitu în baza unei programări la 0746 030 243, iar de la ora 18:45 vă invităm la recitalul extraordinar Alexandru Tomescu/vioara Stradivarius și Adela Liculescu - pian din cadrul Turneul Stradivarius - ”In the Mood for Love”-” HOBIȚA - 7 iulie ora 18:45

Seara o puteți încheia cu o masă binemeritată, într-o atmosferă romantică la Pyramid Bistro.

A doua zi vă invităm să vă relaxați pe Valea Bistriței, să vizitați barajele Clocotiș și Vâja (se poate ajunge cu orice mașină) și să ascultați poveștile spuse de dna Doina Pană, ghidul de la Casa Memoriala Constantin Brancusi - Hobita. La circa 200 de metri de acest loc se află terenul de minigolf din Hobița unde puteți duce copiii, în timp ce dumneavoastră vă puteți relaxa pe terasa acestuia.

Duminică 9 iulie vă propunem să vizitați bisericile de lemn din comuna Peștișani-Frâncești, Peștișani-Gureni-Hobița, acestea fiind incluse în Ruta Cultural Turistică Dezvoltată în Plan Național de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului din România. Programul de vizitare este între orele 11.00-13.00.

Pentru detalii despre biserici, programul de vizitare în alte perioade, bilet gratuit online de vizitare vă rugăm să accesați site-ul agenției partenere Romanian Adventures: Bilete On-line Ruta Bisericilor de Lemn din Peștișani.

Programul de mai sus este conceput împreună cu partenerii locali ai turneului Stradivarius la Hobița, respectiv Pensiune "La Moara" Pestisani și Casa Mitu.

SOURCE AND TAGS