Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Bilet de intrare Muzeul Golesti

   Strada Banul Radu Golescu 34, Golesti, Arges

Descriere

Servicii incluse

Biletele de intrare la Muzeul Golești se pot folosi conform programului de vizită.

Program vizitare: Luni – Duminică
Vara: 09:00 - 18:00 (1 aprilie – 31 octombrie)
Iarna: 08:00 - 16:00 (1 noiembrie – 31 martie)

ȘTIAI CĂ?
Muzeul Golești a fost construit în 1640 de către Vișa din Golești și soțul său, Stroe Leurdeanu, conacul a fost reședința familiei timp de secole și locul care le-a conferit Goleștilor identitate și puterea de a trece prin vâltoarea istoriei. Reședința boierească de la Golești îmbină monumentalul cu eleganța, tradiția arhitecturală românească cu elementele de influență orientală și caracteristici ale civilizației occidentale. Casa prezintă un beci mare, cu arcade și ziduri masive, peste care a fost ridicat parterul locuibil. Etajul, dintr-o structură ușoară de lemn, este accesibil prin folosirea elegantei scări din lemn masiv de stejar, ce pornește din holul central al casei. Doamne în ținute luxoase și domni în costume elegante au pășit pe ea spre sala de bal de la etaj. Expoziția din interior reconstituie cadrul familial al boierilor Golești de la sfârșitul secolului al XVIII-lea până la începutul secolului al XX-lea.

Prima școală cu predare în limba română din Țara românească 
Susținători ai învățământului în limba română, ei înșiși mari cărturari, boierii Golești au înființat o școală pe domeniul lor, pentru copiii din sat care doreau să învețe. Școala a funcționat cu intermitențe în prima jumătate a veacului al XIX-lea, în vremea banului Radu Golescu, apoi din 1826 a fost redeschisă de Dinicu Golescu -  până la o dată pe care, lipsa de informații, nu ne lasă a o preciza.

Bolnița
Cum intri în curtea boierilor Golești, pe partea stângă, vezi o clădire joasă, cu șase odăi, în care banul Radu Golescu a stabilit să fie îngrijiți bolnavii și bătrânii satului. Pentru ca această activitate să fie continuată și după stingerea  lui din viață, în testamentul din 1815, lăsa pentru cheltuială veniturile a trei mori, o  vie și un pod peste Argeș. Pe tot parcursul istoriei sale, familia Golescu a manifestat o grijă deosebită fața de oamenii care trăiau pe moșiile lor.

Foișorul lui Tudor Vladimirescu 
Dacă zidurile conacului ar putea vorbi și povesti câte au văzut și ce au auzit de-a lungul secolelor tumultuoase de istorie românească care au trecut peste curtea Goleștilor, câte secrete am afla, câte bucurii și tristeți am retrăi!  Ce atmosferă plină de freamăt și încordare, de tensiune gata să explodeze trebuie să fi cuprins curtea Goleștilor în primăvara anului 1821. Între 18 și 21 mai, Tudor Vladimirescu și oastea lui de panduri au campat la Golești. În foișorul de pază care este astăzi intrarea principală a muzeului a fost arestat Tudor Vladimirescu de către eteriștii conduși de Iordache Olimpiotul. De la Golești a plecat spre moarte deschizătorul de drumuri moderne ale istoriei românești. În camera din foişor se găsesc arme de provenienţă turcească din timpul revoluţiei și o copie a drapelului pandurilor, purtat de aceştia cu glorie în timpul revoltei.
Şi tot aici se poate vizita singura baie turcească cu abur, funcţională din ţară, construită în secolul al XVIII-lea.

Parcul conacului 
Conacul familiei Golescu este înconjurat de natură, de  flori și copaci, ca o invitație la relaxare, ca o aducere aminte a vremurilor în care timpul avea răbdare cu oamenii. Flori felurite, trandafiri catifelați și înmiresmați, arbori falnici și sfătoși, pomi cu fructe zemoase și gustoase împodobeau parcul de lângă conac. Un chioșc și un lac au fost construite pentru delectarea boierilor și a oaspeților lor. Pe lângă plimbările la umbra arborilor grandioși, echitația, scrima, jocul de tenis, pictura erau alte modalități ale boierilor de a petrece vacanța de vară la conac. Călătorului de astăzi, conacul îi oferă accesași atmosferă primitoare, de relaxare, de bucurie în mijlocul naturii primitoare. Nesfârșitul verde al ierbii, parfumul trandafirilor, foșnetul melodios al sălciilor de pe malul micului lac, umbra cea primitoare a teilor, nucilor și stejarilor, culorile vii ale merilor, prunilor, corcodușilor te invită să zăbovești, să privești și să îți umpli sufletul de bucurie.

Muzeul Satului Românesc
Secția aer liber a muzeului de la Golești este o sinteză a civilizației românești tradiționale. Aici poți descoperi modul de viață și ocupațiile țăranilor români din timpuri străvechi, te poți conecta cu tradiția și credințele autentice ale strămoșilor noștri. Pe o suprafață de 10 de hectare au fost remontate, începând cu anul 1966, peste 35 de gospodării din principalele zone viticole și pomicole ale României. Fiecare gospodărie în parte poate fi considerată ca fiind expresia civilizației țărănești, a universului tradițional care a dat identitate diferitelor zone etnografice ale spațiului românesc.

Activități  creative 
Pe tot parcursul anului, la Muzeul Golești sunt organizate ateliere de creație în care copii și adulți intră în tainele picturii, ale țesutului, cusăturilor tradiționale, arta prelucrării lutului și a lemnului, dansuri și multe alte ateliere și tabere . Plimbările cu caii sau cu poneii reprezintă o altă activitate recreativă pentru cei mici şi cei mari.

Detalii

  • Transport: individual