Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Bilet de intrare Muzeul National Bratianu

   Stefaneti, jud. Arges

Descriere

Servicii incluse

DESCRIERE & REGULAMENT PENTRU VIZITATORI

DESCRIERE

Situat în cartierul Ștefăneștii Noi din oraşul Ştefăneşti (judeţul Argeş), conacul familiei Brătianu – numit, ca şi satul în care se afla, Florica, în amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu – este unul dintre cele mai frumoase domenii boiereşti din România, păstrat foarte bine până în zilele noastre (cu excepţia obiectelor, mobilelor şi a cărţilor din interior, risipite în anii regimului comunist). Este conacul în care s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, o adevărată dinastie civilă care a dat ţării nu mai puţin de trei prim-miniştri, dintre care primi doi – Ion şi Ionel Brătianu – au avut un rol covârşitor în realizarea României moderne (de numele primului legându-se războiul Independenţei, cel de-al doilea realizând – tot în urma unui război – Unirea din 1918 şi reformele ce au stat la baza democraţiei interbelice).

În opinia poetului Ion Pillat, moșia și casa de la Florica se situau  printre „priveliștile rare și de preț în geografia sentimentală a neamului românesc” , chiar dacă peisajul părea simplu și discret. Cu toate acestea, pentru nepotul Brătienilor „acest colț de țară, atât de legat de neamul Brătienilor, strânge parcă simbolic laolaltă trăsăturile tipice cele mai românești: dealul și via, livada și lunca” . Pe această moșie se afla o pivniță și o cramă datând din epoca lui Constantin Brâncoveanu, care avea o casă și o vie în apropiere, la Valea Mare, numită „foișorul de la vii” sau „conacul de la Valea Mare” .  (Narcis Dorin Ion, Domeniul Florica, reședința familiei Brătianu, Editat de Muzeul Național Brătianu, 2020, pag. 5)

*******
Lucrările cele mai ample de refacere, practic, a conacului de la Florica s-au efectuat între 1905-1912 și, mai ales, între 1924-1925, după planul iniţial al lui Ionel Brătianu, transformat și pus în practică de arhitectul Petre Antonescu (1873-1965) , promotor al stilului neoromânesc în primele decenii ale secolului al XX-lea. Ionel Brătianu, fiind adept  al acestui stil, colaborase foarte bine cu arhitectul încă de pe vremea când era ministru al Lucrărilor Publice. Relația dintre inginerul Brătianu și arhitectul Antonescu devine și mai strânsă începând cu anul 1905, când cei doi vor colabora fructuos în timpul lucrărilor de reamenajare a conacului de la Florica. Tocmai de aceea, Ionel Brătianu îi va cere lui Petre Antonescu să-i facă planurile impunătoarei sale case din București, situată pe strada Biserica Amzei nr. 5-7. (Narcis Dorin Ion, Domeniul Florica, reședința familiei Brătianu, Editat de Muzeul Național Brătianu, 2020, pag. 20, 22)
-----------------------
Adresa: Str. Ion I.C. Brătianu (fostă Aleea Stațiunii), nr. 37, Ștefănești, 117715, Judeţul Argeș

Program:
Marți – Vineri: 8:30 – 16:30
Sâmbătă – Duminică: 9:00 – 17:00
-----------------------

REGULAMENT PENTRU VIZITATORI

Scopul prezentului regulament este de a informa vizitatorii despre condițiile în care pot vizita muzeul; acesta este conceput pentru a proteja siguranța persoanelor și a obiectelor de patrimoniu și pentru a garanta calitatea experienței vizitatorilor. 
Supraveghetorii, muzeografii și personalul care asigură serviciul de pază oferă informații și asistență în eventualitatea unei probleme. Personalul instituției are resposabilitatea de a se asigura că regulamentul pentru vizitatori este respectat. 

1. Accesul
 1.1. Intrarea în muzeu este permisă numai vizitatorilor care dețin bilete valabile. Aceștia trebuie să-și păstreze biletele cu ei pe parcursul vizitei, deoarece ar putea fi rugați să le prezinte în orice moment.
**Beneficiarii biletului gratuit sunt:
  • copiii preșcolari 0 - 6 ani
  • copiii cu vârsta până în 18 ani care au nevoi speciale sau cu handicap și cei cărora li se aplică măsuri de protecție
  • însoțitorii coliilor cu handicap cu vârsta până în 18 ani
  • copiii cu vârsta până în 18 ani pe perioada vacanțelor
  • elevii și studenții etnici români din afara granițelor țării, bursieri ai statului român
  • posesorii de carduri ICOM
 1.2. Închiderea anumitor săli sau secții ale muzeului este anunțată anterior cumpărării biletului și nu dă dreptul vizitatorilor la reduceri sau restituiri.
 1.3. Se interzice în mod expres să se aducă în instituție: arme și muniții (agenții organelor de drept public sunt exceptați de la această regulă, cu condiția informării conducerii muzeului); substanțe explozive, inflamabile sau volatile; obiecte periculoase, mirositoare, excesiv de grele; animale. 
1.4. Ultimul grup care vizitează expoziția de bază intră cu 60 de minute înainte de ora de închidere anunțată. 
1.5. Grupurile organizate, mai mari de 10 persoane, își vor anunța vizita la muzeu cu cel puțin 3 zile  înainte.
1.6. Este interzis accesul persoanelor care au asupra lor aparatură de înregistrare, ascultare sau transmitere la distanţă, cu excepţia telefoanelor mobile, în afara situaţiilor când astfel de mijloace sunt necesare îndeplinirii activităţii pentru care li s-a permis accesul, dacă s-a obţinut aprobarea reprezentantului legal al Muzeului Național „Brătianu”
1.7.Accesul vizitatorilor este permis numai în spațiul expozițional al muzeului, respectând traseul de vizitare și recomandările personalului insituției indicat de personalul de specialitate.

2. Orarul de vizitare
Expozițiile muzeului sunt deschise Marți - Vineri: 8:30 - 16:30, ultima intrare fiind la 15:30Sâmbătă - Duminică: 9:00 - 17:00, ultima intrare fiind la 16:00

3. Garderoba și bagajele
 
3.1. Vizitatorii nu pot intra în muzeu cu bagaje, exceptând: gențile de mână, cărucioarele pliabile sau accesoriile pentru mobilitate, în cazul persoanelor cu dizabilități. 
3.2. În anumite circumstanțe, personalul de securitate desemnat al muzeului poate cere vizitatorilor să deschidă pungi și pachete pentru inspecție. Vizitatorii trebuie să respecte astfel de solicitări, în scopul aplicării prezentului regulament. 
3.3. Umbrelele, bastoanele și alte obiecte ascuțite trebuie lăsate în spațiul amenajat, la intrarea în expoziție. Persoanele vârstnice sau cu dizabilități pot folosi bastoane numai dacă acestea nu prezintă niciun risc pentru securitatea vizitatorilor. 
3.4. Instituția nu își asumă răspunderea pentru bunurile personale lăsate nesupravegheate. 

4. Ghidajul 
Personalul specializat al muzeului asigură ghidaj, numai la cerere și cu achitarea taxelor abrobate. În Muzeul Național Brătianu, grupurile de vizitatori se constituie din maximum 25, cu excepția evenimentelor speciale (simpozioane, comunicări științifice, Noaptea Muzeelor, etc.) de persoane.
Tarife pentru serviciile de ghidaj:
  • ghidaj în limba română: 30,00 Ron
  • ghidaj în limba engleză: 50,00 Ron
  • ghidaj în limba italiană: 50,00 Ron
Notă: Aceste servicii pot achiziționa doar de la fața locului.

5. Fotografiatul, înregistrarea video și audio 
5.1. Fotografierea cu bliț nu este permisă în niciun loc al muzeului. Utilizarea lămpilor și a altor aparate de iluminat este, de asemenea, interzisă. Fotografiile, înregistrările video și audio, realizate contra taxei afișate, pot fi folosite doar în scop personal și necomercial. 
5.2. Utilizarea fotografiilor și a filmelor în alte  scopuri este posibilă numai pe baza unui contract. Prevederile prezentei secțiuni se completează cu prevederile Regulamentului foto aprobat la nivelul instituției.
Tarife pentru serviciile fotografie și video în spațiu muzeal:
  • taxă fotografiere profesionistă, doar în exterior: 100,00 Ron
  • taxă fotografie amatori, planuri generale, ambientale: 20,00 Ron
Notă: Aceste servicii pot achiziționa doar de la fața locului.

6. Siguranța 
6.1. Pentru a proteja siguranța persoanelor și a obiectelor de patrimoniu, vizitatorilor le sunt interzise următoarele: 
fumatul și folosirea  focului în incinta muzeului; 
să consume alimente sau băuturi în spațiile expoziționale; 
să atingă obiectele de patrimoniu; 
intrarea cu animale de companie;
intrarea copiilor sub 12 ani neînsoțiți;
alergatul pe căile de acces și urcarea sau aplecarea peste balustradele de protecție;
traversarea barierelor care delimitează zonele destinate vizitatorilor; 
să lase graffiti, inscripții, mărci sau alte urme oriunde în muzeu; 
să alerge sau să împingă persoane ori obiecte; 
să împiedice circulația vizitatorilor și să blocheze în orice fel căile de acces; 
să perturbe alți vizitatori prin folosirea telefoanelor mobile 
să transporte alți vizitatori, inclusiv copii, pe umerii lor; 
- să desfășoare activități comerciale ori publicitare în incinta muzeului. 

7. Comportamentul în caz de cutremur sau incendiu. 
7.1. În cazul unui cutremur, vizitatorii trebuie să-și păstreze calmul, să nu alerge; este indicat ca ei să aștepte îndrumarea personalului din muzeu. 
7.2. În incinta instituției există butoane de alarmă marcate, prin care se declanșează alarma de incendiu, precum și planuri de evacuare. 
7.3. Când sună alarma de incendiu, toată lumea trebuie să părăsească clădirea. Această evacuare trebuie să se desfășoare într-o manieră ordonată, sub îndrumarea angajaților muzeului și a personalului de securitate. 

8. Personalul care deservește publicul 
8.1. Angajații muzeului sunt identificabili prin legitimații și au autoritatea de a solicita vizitatorilor respectarea prezentului regulament. În circumstanțe specifice, personalul instituției poate conduce vizitatorii în afara incintei Muzeului Național Brătianu.
8.2. Vizitatorii trebuie să se abțină de la orice comportament care ar putea pune în pericol securitatea altor persoane și integritatea exponatelor. Degradarea bunurilor de patrimoniu sau distrugerea acestora constituie infracțiuni, fiind pedepsite prin legislația actuală. 
8.3. Nu sunt permise atitudini insultătoare sau violente la adresa angajaților muzeului.

IMPORTANT!!!
La vizitarea obiectivului, se pot produce următoarele evenimente nedorite:
  • Căderi de la același nivel prin alunecare, împiedicare, dezechilibrare determinate de terenul denivelat, noroios, acoperit de frunze umede, cu gheață sau zăpadă, iarbă alunecoasă;
  • Căderi de la înălțime prin pășire în gol, dezechilibrare, alunecare, determinate de nerespectarea modului de circulat pe scările abrupte (urcarea /coborarea se face cu fața la trepte);
  • Expunerea vizitatorului la accidente, împiedicări determinate de alergarea pe căile de acces;
  • Lovituri în zona capului, determinate de tavanele sau tocurile joase ale ușilor sau încăperilor vizitate;
  • Lovituri determinate de desprinderea din zidurile acoperite sau al acoperișurilor a bucăților de țiglă sau materiale de construcție, deteriorate de intemperii sau vechime;
  • Lovituri determinate de căderile permanente de crengi, în parc sunt arbori uscați, bătrâni sau afectați de boli și vătămări.
În cazul apariţiei oricăror nereguli, personalul din cadrul Muzeului Național „Brătianu” poate sesiza serviciul de pază al instituției sau poate apela serviciul de urgență 112.
Instituția publică nu poate fi trasă la răspundere pentru accidentele rezultate din nerespectarea prezentului  regulament.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

-----------------------

Detalii

  • Transport: individual