Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

CETATEA BRASOVULUI - Muzeul Judetean de Istorie Brasov

Servicii incluse

Scurt istoric Cetatea Brasov
Cetatea medievală locuită a Brașovului este una dintre puținele cetăți medievale din Europa, care este încă locuită pe vechile amplasamente.

Cetatea Brașovului, edificată între secolele al XIV-lea și al XVII-lea, considerată a fi una dintre cele mai puternice din Transilvania, păstrează numeroase vestigii care, în urma restaurărilor efectuate în ultimii ani, au devenit obiective de mare atracție dintre care: Bastionul Cojocarilor, Bastionul Postăvarilor, Bastionul Țesătorilor – Muzeul Cetății Brașovului, Bastionul Frânghierilor, Biserica Neagră, Casa Sfatului – Muzeul Județean de Istorie, Turnul Alb, Turnul Negru, Turnul Măcelarilor, Bastionul Graft – pod fortificat peste pârâul Graft, Poarta Ecaterinei, Cetățuia, Bastionul Fierarilor, Muzeul “Casa Mureșenilor”.

Cetatea are forma de patrulater, cu bastioane italienesti in colturi care propteau deasupra turnurile de aparare. Cetatea a avut ca si cale de acces o singura intrare care se facea printr-un pod mobil. Cetatuia a slujit drept adapost pentru brasovenii nevoiti sa fuga din calea habsburgilor. Nesansa face ca garnizoanele habsburgice sa ocupe cetatea, si, astfel instalati, au asuprit vreme indelungata orasul. Aici amintim activitatea de defrisare a viilor din jur. In anul 1773, imparatul habsburg Iosif al II-lea, ordona refacerea cetatii, forma refacuta atunci fiind cea pastrata pana in zilele de azi. Atunci s-a inaltat si turnul in forma de hexagon alipit potcoavei centrale, dar si constructia cu doua nivele pozitionata pe latura de est a nucleului cetatii.

Dupa noua ani de la aceasta restaurare, cetatea a fost oferita orasului spre a fi cumparata. Pentru ca orasenii nu au dorit sa o cumpere, fortificatia a functionat o perioada ca si inchisoare in care stateau prizonieri turci si francezi. Pe durata epidemiei de ciuma s-a amenajat o sectie speciala pentru cei care prezentau asemenea simptome.

Cetatea este ca un labirint de stradute destul de reduse ca numar, dar suficient cat sa-i dea un farmec aparte. In centrul ei se afla un restaurant in care se pot organiza evenimente, dar cel mai mult mi-a placut terasa cu vedere spre Biserica Neagra.

Detalii

  • Transport: individual