Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Planetariul Muzeului Judetean Arges

Servicii incluse

Ce este un planetariu?
O sală de spectacole, un teatru permanent ori ambulant, cu scenă aflată pe tavan, sub forma unui ecran de tip cupolă (dom), cu planetele, stelele şi alte corpuri cereşti ca actori, cu acţiunea plasată în trecut, prezent sau în viitor, destinat satisfacerii curiozităţii umane asupra spaţiului extraterestru, înţelegerii corecte a modului de folosire a lumii în care trăim şi pentru prezentarea celor mai recente evoluţii ale erei spaţiale. Astăzi, datorită tehnologiei digitale, un planetariu este cel mai performat echipament multimedia disponibil pentru publicul larg şi capabil să susţină tehnic dezvoltarea unor noi metode de educaţie şi recreere.

Piteşti, Planetariul Muzeului Judeţean Argeş – 2018
În 2008, în primul an național dedicat educației cu ajutorul astronomiei și în avanpremiera primului an internațional al astronomiei, anul 2009, Muzeul Județean Argeș inaugurează primul planetariu digital de tip educațional din România, îmbogățindu-și oferta culturală la aniversarea a 80 de ani de la înființare. Tehnologia de la acea vreme oferea o rezolutie Full HD, cu două proiectoare montate în centrul salii de planetariu și un program de proiecție Sky Explorer 1.
În anul 2018, s-a achiziționat un  nou planetariu, echipamentele cuprinzând proiectoare, calculatoare, programele specifice necesare proiectiilor sunt de ultimă generație, tehnologia aparținând începutului de an 2018.
Astăzi, noile proiectoare oferă o rezoluție 4K UHD – tehnologie laser, sunt montate sub cupola de proiecție, ceea ce oferă o mai bună vizualizare în sală și o mult mai puternică luminozitate, iar programul folosit pentru proiecție este Sky Explorer 2018.

Spectacole disponibile:

ASTRONOMITURI (durata: 24:55) – Recomandat pentru public începând cu vârsta de 12 ani. Folosind o tehnologie de animaţie de ultimă generaţie, sub atenta îndrumare a unui grup talentat de colaboratori, ASTRONOMITURI prezintă o poveste evocatoare, care pentru prima dată în istoria programării pentru Planetariu educaţional, uneşte experienţa magnifică Full Dome cu acţiunea dramatică a formelor cinematografice. ASTRONOMITURI foloseşte o gamă completă de caractere (unele realiste, unele extraordinare), plasând acţiunile rapide în setările fanteziste de fundal, adăugând efecte speciale uimitoare, în scopul de a spune o poveste inspirată într-o manieră nouă şi puternică. Este cerul nopţii aşa cum nu l-aţi mai văzut înainte.

DOUĂ BUCĂŢELE DE STICLĂ. MIRACOLUL TELESCOPULUI (durata: 24:28) – Spectacolul urmăreşte doi copii care comunică cu o femeie astronom într-o seară de observaţii astronomice. Copiii învaţă cum funcţionează un telescop, istoria telescoapelor si cele mai mari descoperiri făcute cu ajutorul acestor instrumente. Imiloa Astronomy Center, Buhl Planetarium din cadrul Carnegie Science Center, şi Interstellar Studio au realizat acest program. Mirage IIID furnizează grafica, animaţia, şi compoziţia programului. Coloana sonoră a fost realizată de către Orchestra Filarmonică din Londra.

GALAKTOS (durata: 22:30) – Prezintă o călătorie virtuală prin galaxia noastră realizată de două personaje comice, Eugene şi Craig, angajaţi la o firmă de distribuţie a laptelui din Calea Lactee. Pe parcursul călătoriei, spectatorii, alături de protagonişti, vor întâlni mai multe nebuloase şi roiuri de stele, prilej pentru cei mici de a afla mai multe lucruri despre aceste corpuri cereşti.

ORIGINILE VIEȚII – Filmul tratează unele dintre cele mai profunde întrebări ale științei vieții: originile vieții şi căutarea altor forme de viața ăn Univers. Începând cu Big Bang-ului, în ordine cronologică, spectacolul se ocupă cu chimia prebiotica din Univers, formarea de stele, formarea de sisteme solare, şi primele forme de viaţă de pe Pământ. Mai mult, Originile vieții acoperă marile extincții, precum și căutarea noastră pentru formele de viaţă primitivă dincolo de planeta Pământ. Originile Vieții este o călătorie de inspirație prin timp și o celebrare a vieții pe Pământ. Descrie mai multe descoperiri recente legate de știința vieții, demonstrând că, dacă a existat vreodată un timp în care știința a făcut cele mai mari progrese ale sale, e chiar acum!

BĂTRÂNUL ÎNŢELEPT CU OCHII DE STELE – Proiecția prezintă dorința unui conducător tiran care vrea sa obțină mai multă putere. Bătrânul Înțelept l-a sfătuit să numere stelele… În ciuda eforturilor depuse de către tiran, sarcina este mult mai dificilă decât se aștepta, stelele par să se miște! Noapte după noapte, secretele cerului îi sunt prezentate tiranului: existenta zilei și a nopții, stelele căzătoare, constelațiile… Acum într-o nouă versiune – a acestei poveşti foarte apreciate de către public.

MISTERELE UNIVERSULUI. MATERIA ÎNTUNECATĂ - Un nou spetacol de planetariu care prezinta o explorare interesanta a Materiei lntunecate, de la Big Bang pana la descoperirea ei anticipata de la CERN cu ajutorul Acceleratorului de Particule - Large Hadron Collider. Spactacolul dezvaluie primele indicii ale existentei sale prin ochii lui Fritz Zwicky, om de stiinta elvetian, care a inventat termenul "Materie Intunecata". Acesta descrie coregrafia astrala descoperita de astronomul Vera Rubin in galaxia Andromeda si apoi se scufunda in subteran pentru a vedea cel mai sensibil detector al Materiei Intunecate de pe Pamant, adapostit intr-o fosta mina de aur din SUA. De acolo, se deplaseaza in timp si spatiu pana la Acceleratorul de Particule LHC de la CERN, prinzand viteza alaturi de particulele care se ciocnesc in explozii vizuale uimitoare de lumina si sunet, invatand cum oamenii de stiinta din intreaga lume colaboreaza pentru a identifica constituentii Materiei Intunecate.

DE PE TERRA SPRE UNIVERS - Aceasta calatorie uimitoare de 30 de minute prin spatiu si timp transmite, prin vederi si sunete stralucitoare, Universul dezvaluit de stiinta. Spectatorii se pot delecta cu splendoarea lumilor din Sistemul Solar si cu Soarele nostru arzator. De la Pamant la Univers poarta publicul in locurile de nastere cat si de disparitie a stelelor, si mai departe dincolo de Calea Catee pana la imensitatea inimaginabila a Universului. Pe parcurs, publicul va afla despre istoria astronomiei, inventia telescopului si telescoapele uriase de astazi care ne permit sa cercetam tot mai adanc in Univers.

UNIVERSUL FIERBINTE ȘI ENERGETIC - Spectacolul Universului fierbinte si energetic prezinta cu ajutorul vizualizarilor imersive si a imaginilor reale realizarile astronomiei moderne, cele mai avansate observatoare terestre si orbitale, principiile de baza ale radiatiei electromagnetice si fenomenele naturale legate de astrofizica energiei inalte. Astrofizica cu energia inalta joaca un rol cheie in intelegerea Universului. Aceste radiatii dezvaluie procesele din Universul fierbinte si violent. Aceasta stiinta, de asemenea, sondeaza gazul fierbinte in grupuri de galaxii, care sunt cele mai masive obiecte din Univers.

KHRUMKA ȘI RACHETA MAGICĂ - In acest spectacol fulldome pentru copii, Khrumka si prietenul sau Kippy, invata despre spatiu in mica lor scoala din padurea de basme si apoi, insotiti de dragutul ghid robot, Robik, pleaca intr-o calatorie uimitoare prin Sistemul Solar intr-o racheta magica.

CALATORIA LUMINII - Prin conversația dintre un copil și mama lui, spectacolul de planetariu „Călătoria luminii” abordează importanța luminii în toate domeniile vieții noastre. Filmul prezintă diferite scenarii care dezvăluie complexitatea luminii și influența ei directă asupra planetei noastre. Soarele este cea mai apropiată stea de Pământ și generează energia care furnizează lumina și căldura necesare vieții. Studiul luminii Soarelui și al altor stele și galaxii permite dezvoltarea mai multor modele care explică originea, structura și evoluția universului. Cu toate acestea, Soarele nu este singura sursă de lumină naturală. Focul a jucat un rol foarte important în evoluția ființei umane, înca de la descoperirea lui de către societățile primitiv,schimbandu-le chiar și modul de viața. Chiar și lumina artificială și aplicațiile ei în medicină sau comunicare dezvăluie relația dintre umanitate, viață și lumină.

Detalii

  • Transport: individual