Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Circuit Maramures Bucovina Iasi 6 zile 2022


Descriere

Destinatie: Romania

Durata: 1 zi, fara cazare

Man. Cozia -Cluj -Baia Mare -Budesti -Sapanta -Peri -Sighet -Barsana -Dragomiresti-Mocanita V. Vaser -Moisei -Moldovita -Sucevita -Putna -Voronet -Palatul Cuza de la Ruginoasa -Iasi -Cetatea Neamt -Man. Agapia si Varatec
Servicii incluse:
- Transport cu autocar cu climatizare, clasificat pentru transport turistic
- 5 cazari cu mic dejun la hoteluri si pensiuni 3* (ca exceptie 2*)
- Ghid insotitor din partea agentiei pe traseu
- Deplasare pt. vizite la: Cozia, Man. Rohia, Baia Mare, Rogoz, Budesti, Sapanta -Peri, Sighet, Poienile Izei, Barsana, Moisei, Moldovita, Sucevita, Putna, Voronet Dragomirna, Pal. Cuza, Iasi, Cetat. Neamt, Agapia, Varatec
Servicii neincluse:
- Asigurare storno si vizitele optionale.
- Intrari la obiective (inclusiv pentru optionale) si ghizii locali
- Vizitele mentionate in program NU includ taxele de intrare la obiectivele turistice.
- Locuri preferentiale autocar (primele 3 banchete)
- Taxa de oras la fiecare cazare (se achita cash de turisti)
- Bacsis/tips - ghid+sofer (recomandat 5 Lei/zi/persoana)


Program detaliat

Ziua 1. BUCURESTI -COZIA -CLUJ -BAIA MARE (cca. 590 km)

Plecare din Bucuresti, la ora 6.00 dimineata, din parcarea de la Academia Militara (Universitatea de Aparare Carol I - acces dinspre statia de Metrou Eroilor) spre Valea Oltului, cel mai lung defileu din tara noastra, unde vizitam Man. Cozia (sec. XIV) ctitorie a lui Mircea cel Batran, ce pastreaza in pronaos fragmente din pictura originala de sec. XIV. Ne deplasam apoi spre Cluj- Napoca si parcurgem un tur pietonal si admiram Catedrala Greco-catolica Sf. Iosif (sec. XIX in stil romanic cu elemente gotice), Parcul Operei, amenjat in 1885 si inconjurat de cladiri istorice, intre care: Bastionul Croitorilor (una din putinele fortificatii ale vechii Cetati ramase intacte), Palatul de Justitie (construit in 1902, in stil eclectic), Opera Nationala Romana si Teatrul National (construite in 1906 in stil neo-baroc). Urmeaza Piata Avram Iancu, dominata de statuia eroului pasoptist si Catedrala Mitropolitana (in stil bizantin), Palatul Seminarului Teologic Ortodox, Biserica Unitariana (sec. XVIII), Biserica Evenghelica (de sec. XIX, care imbina stilul baroc cu cel neoclasic). In Piata Unirii, (centrul orasului in evul mediu –astazi cea mai mare piata medievala din sud-estul Europei), admiram statuia lui Matyas Corvin, Palatul Banffy (sec. XVIII) un frumos edificiu baroc, ce gazduieste Muzeul de Arta. Seara incepem turul de oras cu autocarul in Baia Mare (atestat documentar in 1329, care s-a dezvoltat ca important centru aurifer) si admiram: Biserica Sf. Treime (construita in stil baroc), Bastionul Macelarilor (sec. XVI) care a facut parte din sistemul de fortificatii ridicate de Matei Corvin, Turnul Stefan, un turn de clopotnita de sec.XV, singurul ramas din Biserica Sf. Stefan distrusa de un incendiu. Cazare in zona Baia Mare.

Ziua 2. BAIA MARE -BUDESTI -SAPANTA-PERI -SIGHET -BARSANA -DRAGOMIRESTI-BORSA (cca. 195 km)

Mic dejun. Dimineata vizitam Biserica de lemn din Budesti (datata din 1643), care pastreaza picturi murale de sec. XVIII si camasa de zale a haiducului Pintea Viteazul. Ne deplasam apoi spre Cimitirul Vesel de la Sapana, faimos pentru crucile viu colorate, inedite prin picturile naive si versurile in nuante umoristice, care prezinta scene din viata si ocupatia persoanelor inhumate. Vizitam Biserica de lemn a Manastirii Sapanta -Peri, considerata cea mai inalta biserica din lemn din lume (78 m), apoi ne deplasam spre Sighetu Marmatiei (atestat documentar in sec. XIV si care timp de peste sase veacuri a fost capitala regiunii), cu Muzeul Satului Maramuresan, deschis in 1981, care cuprinde 30 de gospodarii, grupate pe principalele subzone ale Maramuresului istoric. Urmeaza Manastirea Barsana, atestata din sec. XIV, iar ultima vizita va fi la Muzeul Tarancii romance din Dragomiresti, singurul muzeu din tara destinat in exclusivitate femeii. Deplasare pentru cazare in zona Borsa.

Ziua 3. MOCANITA -MOISEI -PRISLOP -CAMPULUNG (cca. 155 km)

Mic dejun. Ne deplasam la Viseu de Sus pentru o plimbare cu renumita mocanita, un tren cu aburi cu ecartament ingust construit in 1932, pentru a transporta busteni, functionand in prezent si in scop turistic, inscriindu-se ptrintre atractiile emblematice ale Romaniei. Plecam apoi spre Mausoleul de la Moisei, dedicat victimelor msacrelor hortiste din 1944. Artistul Vida Gheza a realizat aici 12 figuri de piatra, dintre care 10 sunt masti traditionale maramuresene si doar 2 chipuri umane in memoria martirilor ucisi doar pentru vina de a fi romani. Drumul nostrum continua cu traversarea Carpatilor prin Pasul Prislop cu o oprire la 1416m unde putem vizita Manastirea Prislop. Ne indreptam apoi spre Campulung pentru cazare.

Ziua 4. MOLDOVITA -SUCEVITA -CERAMICA MARGINEA -PUTNA -VORONET -CAMPULUNG (cca. 235 km)

Mic dejun. Plecam spre Manastirea Moldovita, Patrimoniu UNESCO de sec. XVI, cu fresce excelent conservate atat ca pictura interioara, cat mai ales exterioara, prezentand scene din viata Maicii Domnului, Martiriul Apostolilor si faimoasa pictura cu tema Asedierii Constantinopolului, realizata la 1537. Urmeaza alt obiectiv UNESCO, Manastirea Sucevita, construita tot in sec.XVI in stilul arhitecturii moldovenesti, prin imbinarea elementelor de arta bizantina si gotica cu cele ale vechior biserici de lemn din Moldova, care se distinge prin pictura murala interioara si exterioara cu o ampla “naratiune” biblica din Vechiul si Noul Testament. Continuam cu  o vizita la Atelierul de ceramica neagra de la Marginea, singurul loc din tara unde se mai fabrica aceasta ceramica. Manastirea Putna, ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare (al carui mormant se afla aici) este urmatorul obiectiv al nostru. Muzeul manastirii expune: Tetraevangheliarul de la Humor (sec. XV), o cadelnita daruita de Stefan cel Mare manastirii, o cruce cu 3 brate (sec. XVI) cea mai veche din Romania, s.a. Programul excursiei ne va purta catre alta ctitorie a lui Stefan cel Mare: Manastiea Voronet (sec. XV), patrimoniu UNESCO, supranumita “Capela sixtina a Estului”, contruita in mai putin de 4 luni (un record pentru vremurile acelea), a carei pictura interioara dateaza in mare parte din vremea lui Stefan cel Mare, iar cea exterioara din vremea lui Petru Rares. Pictura exterioara este unica prin nuanta culorii albastre realizata dupa o formula secreta, ce a avut la baza mineralul azurit. Ne intoarcem la  Campulung Moldovenesc pentru cazare.

Ziua 5. IASI -MUZEUL ETNOGRAFIC AL MOLDOVEI -CRAMA HERMEZIU (cca. 185 km)

Mic dejun. Ajungem la Iasi,  unde ne bucuram de farmecul capitalei Moldovei:  admiram din autocar Biblioteca Mihai Eminescu fondata in 1835, in Gradina Copou sunt Obeliscul cu Lei, Teiul lui Eminescu si Aleea Junimea, cu busturile celor mai marcante figuri. Urmeaza Piata Unirii cu Hotel Traian ridicat in stil neoclasic in 1879, Piata Pal. Culturii, impunatoare cladire construita in 1925 pe locul vechiului palat al domnitorilor Moldovei, in stil neogotic flamboyant,. Vestigiile Curtii Domnesti, aflate langa Pal. Culturii, dateaza din vremea lui Alexandru cel Bun (1431), iar Biserica “Sf. Nicolae Domnesc”, construita de Stefan cel Mare in stil moldovenesc, e cea mai veche din oras (1491). Casa Dosoftei a adapostit la sfarsitul sec XVII tiparnita cu care s-au tiparit primele carti din Moldova. Biserica “Trei Ierarhi”, ctitorita in 1642 de Vasile Lupu, este caracterizata prin bogatia si frumusetea decoratiei, zidurile sale fiind veritabile broderii in piatra, iar Catedrala Mitropolitana, construita intre 1840- 1880 in stil baroc si neoclasic, contine fresce de Ghe. Tattarescu si Moastele Sf. Paraschiva, fiind sfintita in 1887 in prezenta Regelui Carol I. Teatrul National “Vasile Alecsandri”, una din cele mai elegante cladiri din tara, construita in 1896 in stil neoclasic- eclectic, are interiorul bogat decorat in stil baroc si rococo, cu tavanul pictat si luminat cu lampi de cristal de Venetia. Vizitam Muzeul Etnografic al Moldovei, infiintat in interiorul Palatului Culturii din oras, muzeu ce prezinta ocupatiile de baza, precum agricultura, viticultura si cresterea animalelor. Spre dupa-amiaza ajungem la Crama Hermeziu, unde (contra cost), putem beneficia de un tur al cramei si o degustare. Seara, suntem asteptati la cazare la un hotel din Iasi.

Ziua 6.  Palatul Cuza de la RUGINOASA -AGAPIA -VARATEC -BUCURESTI (cca. 515 km)

Mic dejun. Ne deplasam spre Palatul Al. Ioan Cuza de la Ruginoasa. Construit in stil neogotic in 1804, a apartinut initial familiei Sturdza. In 1862, Cuza a cumparat la licitatie mosia Ruginoasa si a renovat integral palatul, transformandu-l in resedinta de vara. Aici a locuit sotia sa, Elena Cuza, care s-a ocupat de mobilarea si decorarea incaperilor, de gradina si de acareturi. In timpul Primului Razboi Mondial, a servit ca spital militar, iar din 1936, a intrat in proprietatea Regiei CFR si a gazduit spitalul TBC. Degradarea palatului s-a accentuat in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, el fiind avariat grav de luptele purtate in apropiere. In 1982 a fost inaugurat oficial Muzeul Memorial “Al. I. Cuza” cu o sectie de istorie si una de etnografie. Cuza a murit in exil in 1873, la hotel Europa din Heidelberg, Germania, iar trupul domnitorului a fost adus si inmormantat la Ruginoasa, respectandu-se astfel ultima sa dorinta. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, pentru a evita o profanare a mormantului, osemintele sale au fost evacuate la Curtea de Arges. Dupa razboi, acestea au fost depuse la Biserica Manastirii Trei Ierarhi din Iasi, unde se afla si astazi. Ne indreptam apoi spre doua monumente istorice: Manastirea Agapia (sec. XVII) care pastreaza valoroase fresce realizate de Nicolae Grigorescu si Manastirea Varatec (sec. XVIII), a carei biserica principala, cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost construita din piara de rau si caramida. Seara, intoarcere in Bucuresti (Academia Militara), in functie de trafic si conditiile meteo.

Destinatie: Romania

Durata: 1 zi, fara cazare

Man. Cozia -Cluj -Baia Mare -Budesti -Sapanta -Peri -Sighet -Barsana -Dragomiresti-Mocanita V. Vaser -Moisei -Moldovita -Sucevita -Putna -Voronet -Palatul Cuza de la Ruginoasa -Iasi -Cetatea Neamt -Man. Agapia si Varatec
Servicii incluse:
- Transport cu autocar cu climatizare, clasificat pentru transport turistic
- 5 cazari cu mic dejun la hoteluri si pensiuni 3* (ca exceptie 2*)
- Ghid insotitor din partea agentiei pe traseu
- Deplasare pt. vizite la: Cozia, Man. Rohia, Baia Mare, Rogoz, Budesti, Sapanta -Peri, Sighet, Poienile Izei, Barsana, Moisei, Moldovita, Sucevita, Putna, Voronet Dragomirna, Pal. Cuza, Iasi, Cetat. Neamt, Agapia, Varatec
Servicii neincluse:
- Asigurare storno si vizitele optionale.
- Intrari la obiective (inclusiv pentru optionale) si ghizii locali
- Vizitele mentionate in program NU includ taxele de intrare la obiectivele turistice.
- Locuri preferentiale autocar (primele 3 banchete)
- Taxa de oras la fiecare cazare (se achita cash de turisti)
- Bacsis/tips - ghid+sofer (recomandat 5 Lei/zi/persoana)


Program detaliat

Ziua 1. BUCURESTI -COZIA -CLUJ -BAIA MARE (cca. 590 km)

Plecare din Bucuresti, la ora 6.00 dimineata, din parcarea de la Academia Militara (Universitatea de Aparare Carol I - acces dinspre statia de Metrou Eroilor) spre Valea Oltului, cel mai lung defileu din tara noastra, unde vizitam Man. Cozia (sec. XIV) ctitorie a lui Mircea cel Batran, ce pastreaza in pronaos fragmente din pictura originala de sec. XIV. Ne deplasam apoi spre Cluj- Napoca si parcurgem un tur pietonal si admiram Catedrala Greco-catolica Sf. Iosif (sec. XIX in stil romanic cu elemente gotice), Parcul Operei, amenjat in 1885 si inconjurat de cladiri istorice, intre care: Bastionul Croitorilor (una din putinele fortificatii ale vechii Cetati ramase intacte), Palatul de Justitie (construit in 1902, in stil eclectic), Opera Nationala Romana si Teatrul National (construite in 1906 in stil neo-baroc). Urmeaza Piata Avram Iancu, dominata de statuia eroului pasoptist si Catedrala Mitropolitana (in stil bizantin), Palatul Seminarului Teologic Ortodox, Biserica Unitariana (sec. XVIII), Biserica Evenghelica (de sec. XIX, care imbina stilul baroc cu cel neoclasic). In Piata Unirii, (centrul orasului in evul mediu –astazi cea mai mare piata medievala din sud-estul Europei), admiram statuia lui Matyas Corvin, Palatul Banffy (sec. XVIII) un frumos edificiu baroc, ce gazduieste Muzeul de Arta. Seara incepem turul de oras cu autocarul in Baia Mare (atestat documentar in 1329, care s-a dezvoltat ca important centru aurifer) si admiram: Biserica Sf. Treime (construita in stil baroc), Bastionul Macelarilor (sec. XVI) care a facut parte din sistemul de fortificatii ridicate de Matei Corvin, Turnul Stefan, un turn de clopotnita de sec.XV, singurul ramas din Biserica Sf. Stefan distrusa de un incendiu. Cazare in zona Baia Mare.

Ziua 2. BAIA MARE -BUDESTI -SAPANTA-PERI -SIGHET -BARSANA -DRAGOMIRESTI-BORSA (cca. 195 km)

Mic dejun. Dimineata vizitam Biserica de lemn din Budesti (datata din 1643), care pastreaza picturi murale de sec. XVIII si camasa de zale a haiducului Pintea Viteazul. Ne deplasam apoi spre Cimitirul Vesel de la Sapana, faimos pentru crucile viu colorate, inedite prin picturile naive si versurile in nuante umoristice, care prezinta scene din viata si ocupatia persoanelor inhumate. Vizitam Biserica de lemn a Manastirii Sapanta -Peri, considerata cea mai inalta biserica din lemn din lume (78 m), apoi ne deplasam spre Sighetu Marmatiei (atestat documentar in sec. XIV si care timp de peste sase veacuri a fost capitala regiunii), cu Muzeul Satului Maramuresan, deschis in 1981, care cuprinde 30 de gospodarii, grupate pe principalele subzone ale Maramuresului istoric. Urmeaza Manastirea Barsana, atestata din sec. XIV, iar ultima vizita va fi la Muzeul Tarancii romance din Dragomiresti, singurul muzeu din tara destinat in exclusivitate femeii. Deplasare pentru cazare in zona Borsa.

Ziua 3. MOCANITA -MOISEI -PRISLOP -CAMPULUNG (cca. 155 km)

Mic dejun. Ne deplasam la Viseu de Sus pentru o plimbare cu renumita mocanita, un tren cu aburi cu ecartament ingust construit in 1932, pentru a transporta busteni, functionand in prezent si in scop turistic, inscriindu-se ptrintre atractiile emblematice ale Romaniei. Plecam apoi spre Mausoleul de la Moisei, dedicat victimelor msacrelor hortiste din 1944. Artistul Vida Gheza a realizat aici 12 figuri de piatra, dintre care 10 sunt masti traditionale maramuresene si doar 2 chipuri umane in memoria martirilor ucisi doar pentru vina de a fi romani. Drumul nostrum continua cu traversarea Carpatilor prin Pasul Prislop cu o oprire la 1416m unde putem vizita Manastirea Prislop. Ne indreptam apoi spre Campulung pentru cazare.

Ziua 4. MOLDOVITA -SUCEVITA -CERAMICA MARGINEA -PUTNA -VORONET -CAMPULUNG (cca. 235 km)

Mic dejun. Plecam spre Manastirea Moldovita, Patrimoniu UNESCO de sec. XVI, cu fresce excelent conservate atat ca pictura interioara, cat mai ales exterioara, prezentand scene din viata Maicii Domnului, Martiriul Apostolilor si faimoasa pictura cu tema Asedierii Constantinopolului, realizata la 1537. Urmeaza alt obiectiv UNESCO, Manastirea Sucevita, construita tot in sec.XVI in stilul arhitecturii moldovenesti, prin imbinarea elementelor de arta bizantina si gotica cu cele ale vechior biserici de lemn din Moldova, care se distinge prin pictura murala interioara si exterioara cu o ampla “naratiune” biblica din Vechiul si Noul Testament. Continuam cu  o vizita la Atelierul de ceramica neagra de la Marginea, singurul loc din tara unde se mai fabrica aceasta ceramica. Manastirea Putna, ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare (al carui mormant se afla aici) este urmatorul obiectiv al nostru. Muzeul manastirii expune: Tetraevangheliarul de la Humor (sec. XV), o cadelnita daruita de Stefan cel Mare manastirii, o cruce cu 3 brate (sec. XVI) cea mai veche din Romania, s.a. Programul excursiei ne va purta catre alta ctitorie a lui Stefan cel Mare: Manastiea Voronet (sec. XV), patrimoniu UNESCO, supranumita “Capela sixtina a Estului”, contruita in mai putin de 4 luni (un record pentru vremurile acelea), a carei pictura interioara dateaza in mare parte din vremea lui Stefan cel Mare, iar cea exterioara din vremea lui Petru Rares. Pictura exterioara este unica prin nuanta culorii albastre realizata dupa o formula secreta, ce a avut la baza mineralul azurit. Ne intoarcem la  Campulung Moldovenesc pentru cazare.

Ziua 5. IASI -MUZEUL ETNOGRAFIC AL MOLDOVEI -CRAMA HERMEZIU (cca. 185 km)

Mic dejun. Ajungem la Iasi,  unde ne bucuram de farmecul capitalei Moldovei:  admiram din autocar Biblioteca Mihai Eminescu fondata in 1835, in Gradina Copou sunt Obeliscul cu Lei, Teiul lui Eminescu si Aleea Junimea, cu busturile celor mai marcante figuri. Urmeaza Piata Unirii cu Hotel Traian ridicat in stil neoclasic in 1879, Piata Pal. Culturii, impunatoare cladire construita in 1925 pe locul vechiului palat al domnitorilor Moldovei, in stil neogotic flamboyant,. Vestigiile Curtii Domnesti, aflate langa Pal. Culturii, dateaza din vremea lui Alexandru cel Bun (1431), iar Biserica “Sf. Nicolae Domnesc”, construita de Stefan cel Mare in stil moldovenesc, e cea mai veche din oras (1491). Casa Dosoftei a adapostit la sfarsitul sec XVII tiparnita cu care s-au tiparit primele carti din Moldova. Biserica “Trei Ierarhi”, ctitorita in 1642 de Vasile Lupu, este caracterizata prin bogatia si frumusetea decoratiei, zidurile sale fiind veritabile broderii in piatra, iar Catedrala Mitropolitana, construita intre 1840- 1880 in stil baroc si neoclasic, contine fresce de Ghe. Tattarescu si Moastele Sf. Paraschiva, fiind sfintita in 1887 in prezenta Regelui Carol I. Teatrul National “Vasile Alecsandri”, una din cele mai elegante cladiri din tara, construita in 1896 in stil neoclasic- eclectic, are interiorul bogat decorat in stil baroc si rococo, cu tavanul pictat si luminat cu lampi de cristal de Venetia. Vizitam Muzeul Etnografic al Moldovei, infiintat in interiorul Palatului Culturii din oras, muzeu ce prezinta ocupatiile de baza, precum agricultura, viticultura si cresterea animalelor. Spre dupa-amiaza ajungem la Crama Hermeziu, unde (contra cost), putem beneficia de un tur al cramei si o degustare. Seara, suntem asteptati la cazare la un hotel din Iasi.

Ziua 6.  Palatul Cuza de la RUGINOASA -AGAPIA -VARATEC -BUCURESTI (cca. 515 km)

Mic dejun. Ne deplasam spre Palatul Al. Ioan Cuza de la Ruginoasa. Construit in stil neogotic in 1804, a apartinut initial familiei Sturdza. In 1862, Cuza a cumparat la licitatie mosia Ruginoasa si a renovat integral palatul, transformandu-l in resedinta de vara. Aici a locuit sotia sa, Elena Cuza, care s-a ocupat de mobilarea si decorarea incaperilor, de gradina si de acareturi. In timpul Primului Razboi Mondial, a servit ca spital militar, iar din 1936, a intrat in proprietatea Regiei CFR si a gazduit spitalul TBC. Degradarea palatului s-a accentuat in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, el fiind avariat grav de luptele purtate in apropiere. In 1982 a fost inaugurat oficial Muzeul Memorial “Al. I. Cuza” cu o sectie de istorie si una de etnografie. Cuza a murit in exil in 1873, la hotel Europa din Heidelberg, Germania, iar trupul domnitorului a fost adus si inmormantat la Ruginoasa, respectandu-se astfel ultima sa dorinta. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, pentru a evita o profanare a mormantului, osemintele sale au fost evacuate la Curtea de Arges. Dupa razboi, acestea au fost depuse la Biserica Manastirii Trei Ierarhi din Iasi, unde se afla si astazi. Ne indreptam apoi spre doua monumente istorice: Manastirea Agapia (sec. XVII) care pastreaza valoroase fresce realizate de Nicolae Grigorescu si Manastirea Varatec (sec. XVIII), a carei biserica principala, cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost construita din piara de rau si caramida. Seara, intoarcere in Bucuresti (Academia Militara), in functie de trafic si conditiile meteo.